parallax background

Kóros várandósság I. – Terhesség és magas vérnyomás

Egészséges várandósság I. – Terhesség során az anya szervezetében bekövetkező élettani változások
november 23, 2018
Kóros várandósság II. – Preeclampsia
november 28, 2018

Érted, és a Családod egészségéért.

Tovább a regisztrációhoz!

Az élettanitól eltérően...

A terhesség életünk egyik legcsodálatosabb szakasza, azonban sajnos az élettanitól eltérően is alakulhat várandósságunk – ezekben az esetekben beszélünk kóros, patológiás terhességről. Ilyenkor a kismama és magzatának állapota folyamatos, időnként intenzív megfigyelést igényel annak érdekében, hogy a szövődmények időben felismerhetőek, elkerülhetőek vagy kezelhetőek legyenek. A kóros terhességek csoportjába sorolhatók a különféle magas vérnyomással járó állapotok is, melyeket ebben a cikkben szeretnék részletesebben bemutatni.

Magas vérnyomásról beszélünk, ha két különböző alkalommal és minimum hat órás különbséggel mért vérnyomás felső, szisztolés értéke meghaladja a 140 Hgmm-t és/vagy alsó, diasztolés értéke a 90 Hgmm-t. Fontos említést tenni az úgynevezett fehérköpeny magas vérnyomásról, melyre jellemző, hogy a rendelőben rendszerint magasabb értékeket mérnek, mint az otthoni, “biztonságos” környezetben. Ilyenkor az otthon mért érték tükrözi a valóságot, és 24 órás vérnyomás méréssel igazolható az állapot fennállása.

A várandósság során kialakuló magas vérnyomással járó kórállapotok négy kategóriába sorolhatók:

1. Terhességi magas vérnyomás
2. Preeclampsia
3. Krónikus magas vérnyomás
4. Krónikus magas vérnyomásra rárakódott preeclampsia

1. Terhességi magas vérnyomás alatt azt az újonnan kialakult, korábban nem tapasztalt magas vérnyomást értik, mely a 20. terhességi hét után alakul ki és a várandósság végeztével visszaáll a normál tartományba. Általában jóindulatú elváltozás, azonban megjelenése fokozott kockázatot jelent preeclampsia, krónikus magas vérnyomás és egyéb kórállapotok kialakulására, ezért a megelőzésnek és követésnek ebben az állapotban kiemelt jelentősége van. A megelőzés leghatékonyabb eszköze az életmódváltás, mely tartalmazza az egészséges táplálkozáson és sószegény diétán túl a rendszeres testmozgást is. A dohányzás, alkohol és túlzott koffeinfogyasztás abbahagyása szintén hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez – ezekről a rossz szokásainkról azonban érdemes már a terhesség tervezésekor lemondanunk.

A követésre tökéletesen alkalmas a PregnaScan rendszer, hiszen a pulzusgörbe analízisen túl digitális vérnyomásnapló vezetésére is lehetőség nyílik a Pregna kismamák számára. Így nem kell azon aggódnod, hogy hova is írtad fel a vérnyomás adataidat. A telefonod mindig nálad van!

2. Preeclampsiában a terhességi magas vérnyomás fent említett tünetei mellett proteinuria (fehérjevizelés) is megjelenik, melynek mértéke ≥ 300 mg/nap. A preeclampsia súlyos állapotokat idézhet elő, manapság ez az egyik leggyakoribb oka a terhesség során kialakuló anyai és magzati megbetegedéseknek és a koraszülésnek. A preeclampsiáról kiemelt jelentősége miatt a következő bejegyzésben lesz olvasható részletes leírás.

3. Krónikus magas vérnyomás betegségben emelkedett vérnyomás értékeket állapítanak meg a 20. terhességi hét előtt, mely a terhességet követő időszakban sem rendeződik.

A krónikusan fennálló magas vérnyomás két csoportba sorolható. Az esszenciális hipertónia hátterében számtalan genetikai és környezeti tényező együttes szerepe mutatható ki, ezáltal életmódunk változtatásával hozzájárulhatunk a betegség visszafordításához. A dohányzás abbahagyása, a testsúlycsökkentés, a rendszeres testmozgás és a sószegény diéta bizonyítottan képes jelentős mértékben csökkenteni a vérnyomást.

A másik csoportba tartozó szekunder (másodlagos) magas vérnyomás hátterében valamilyen szervi elváltozás, leggyakrabban a vese betegségei állnak. Ebben az esetben a gyógyszeres kezelésnek van elsődleges szerepe. Ez a forma jóval ritkább az esszenciális formánál, elsősorban fiatal, alacsony testsúlyú egyéneknél kell rá gondolni.

A terápiás beavatkozások mellett a követésnek krónikus magasvérnyomás-betegségben is kiemelt a szerepe, hiszen ezáltal állapíthatjuk meg az életmódváltás vagy a gyógyszeres kezelés eredményességét.

4. Krónikus magas vérnyomásra rakódott preeclampsiáról akkor beszélünk, ha a korábban is észlelt magas vérnyomás mellett újonnan fehérje jelenik meg a vizeletben a 20. gesztációs hét után.

Legtöbbször ezen állapotok véletlenül kerülnek felismerésre, hiszen kezdetben sokszor semmilyen panasszal nem járnak. Pedig az időben való felismerés segíthet elkerülni a hosszú távon fennálló magas vérnyomás komplikációit.
Ilyenek lehetnek:

  • A vese és egyéb szervek károsodása
  • A méhlepény vérkeringésének csökkenése, mely a magzat oxigén és tápanyag ellátottságának
  • csökkenéséhez vezet
  • Koraszülés és alacsony súllyal való születés
  • Szívbetegség későbbi kialakulásának kockázata

Vannak orvosok, akik pont emiatt kérik kismamáiktól, hogy rendszeresen vezessenek vérnyomás naplót, de ennek módjában szabad kezet adnak a kismamáknak.
A PregnaScan a telefonos vérnyomásnapló mellett egy olyan új, innovatív megoldást is alkalmaz, amely új dimenziót nyithat a várandósgondozásban. A rendszerrel rögzített pulzushullám analízis a vérnyomás mellett további értékes információkkal szolgálhat a kiértékelő orvos számára a szív működéséről, erek állapotáról.

Várandósság során számtalan nőt érinthet a fenti kórállapotok valamelyike, a magas vérnyomás népbetegség! A félelem és strucc-politika helyett azonban hatékonyabb módszere a komplikációk elkerülésének az életmódváltás, a rendszeres ellenőrzés és rendelkezése álló terápiás lehetőségek kihasználása. Ebben szeretnénk segíteni a tudatos Kismamákat és ösztönözni őket az életmódváltásra, a rendszeres PregnaScan használatra, vérnyomásmérésre és a vérnyomásnapló vezetésére – hogy minél egészségesebb anyáktól minél egészségesebb babák születhessenek.

Érdekel a PregnaScan