Mi a PregnaScan?

A PregnaScan egy új, a várandós gondozás hatékonyságát növelő telemedicina eszköz és “digitális labor” szolgáltatás összefoglaló neve. A kismamák az otthonuk kényelméből végzett rendszeres mérések információival segíthetik az orvos munkáját, és javíthatják az ellátás biztonságát. Olyan új paraméterek kerülnek így az orvos látóterébe, melyek nyomon követésére eddig nem volt lehetőség, és amelyek valódi esélyt adhatnak a leggyakoribb terhespatológiai kórképek számának és súlyosságának csökkentésére. Célja a problémák, betegségek elkerülése azáltal, hogy a bajok felé vezető tendenciákat időben észrevesszük. A Pregnascan rendszernek a következő részei vannak: egy speciális mérőeszköz, okostelefon, felhő, kiértékelő felület. Ha érdekelnek a részletek, esetleg ki is próbálnád a rendszert, akkor csatlakozz a PregnaScan Magazin olvasói táborához, vagy regisztrálj a honlap tetején található regisztrációs fülre kattintva!
Kiknek ajánlják a PregnaScant?

A PregnaScant Neked ajánljuk, ha várandós vagy (vagy a Párod az) és:
  • Első babádat várod, még minden új a várandósságban, esetleg tartasz az ismeretlentől és szeretnél egy fokozott egészségügyi biztonságot a 9 hónap idejére
  • Olyan rizikófaktorral rendelkezel, ami miatt magasabb az esélyed valamilyen terhességgel összefüggő betegségre - amibe nem szívesen nyugszol bele, és szeretnéd pontosan követni az egészséged alakulását
  • Korábbi várandósságod alatt volt már valamilyen eltérés (hangsúlyozottan anyai oldalon), és a mostani 9 hónapban szeretnéd szorosabban követni tested változásait
Mik azok a rizikófaktorok?

A rizikófaktorok olyan tényezők, melyek megléte esetén magasabb esélye van egy betegség megjelenésének. Várandósságban ilyenek lehetnek: túlsúly, anyai életkor (35+), dohányzás, magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, esetleg már kialakult cukorbetegség vagy más anyai krónikus betegségek, ikerterhesség, első várandósság, stb.
Kiknek nem ajánlják a PregnaScant?

A PregnaScant nem ajánljuk,
  • ha a használatához szükséges alapvető technikai feltételekkel nem rendelkezel (okostelefon, internet elérés)
  • Ha egy olyan csoda-rendszerre vágysz, ami 100% biztonságot nyújt, és minden orvosi vizsgálatot helyettesít (ilyet nem tudunk garantálni)
  • Ha csak akkor szeretsz valamit Te is kipróbálni, ha már minden barátod azt használja
Van-e kizáró oka a PregnaScan használatának?

A PregnaScan számos paramétere értelmezhetetlenné válik, amennyiben valakinek súlyos szívritmus zavara van. Illetve mivel a mérőeszközt ujjra kell csíptetni a mérés elvégzéséhez, ezért különböző fejlődési rendellenességgel illetve végtag-/ teljes ujjhiánnyal küzdő személyek nem tudják igénybe venni jelenleg a szolgáltatást. Fejlesztői csapatunk már ezen kihívások megoldásán is dolgozik.
Hogyan juthatok hozzá a PregnaScan rendszerhez?

A premier.pregnascan.eu honlapon már lehetőséged van arra, hogy regisztrálj a PregnaScan rendszerbe.

A regisztrációs linket keresd a honlap tetején!
Várandósságom melyik részében javasolt a PregnaScan használata?

A terhesség minél korábbi szakaszában, de legkésőbb a 30. hétig javasoljuk a mérések elkezdését, mivel akkor még eltérések észlelése esetén nagyobb esély van a hatékony prevencióra.
Mit képes kiszűrni a PregnaScan?

A PregnaScan nem betegségek szűrésére lett tervezve, így erre nem használható. Ehelyett az édesanya egészségi állapotának változásairól ad információt megfelelően gyakori használat esetén. A PregnaScan által mért paraméterek szakirodalmi hivatkozásai elsősorban a terhességi magasvérnyomás - preeclampsia spektrumra és a terhességi cukorbetegségre fókuszálnak.

Mivel az édesanya paramétereit követjük, magzati fejlődési rendellenesség kiszűrésére a rendszer nem alkalmas. Segíthet viszont megelőzni minden olyan magzatot érintő állapotot, melyben az anyai betegség következtében alakul ki a magzatot is potenciálisan veszélyeztető kórkép.
Más vizsgálatokat helyettesít a PregnaScan?

Nem, a jelenleg kötelező vizsgálatok kiegészítésére szolgál.
Ki fogja kiértékelni a méréseimet?

Alapvetően minden orvos ki tudja értékelni a méréseket, amennyiben jobban elmélyed a megfelelő szakirodalomban. Viszont vannak olyan orvosok, akik már régebb óta használják a rendszert, így mi elsősorban őket tudjuk ajánlani.
Mi történik, ha valakinél probléma merül fel?

A PregnaScan kiértékelő orvosa kapcsolatba fog lépni az általad megnevezett szakemberrel, ezáltal a várandós gondozását végző orvos is tisztában lesz mindazzal az információval, amelyet a PregnaScan felismer.
Mit tegyek, ha az orvosom nem hallott még a PregnaScan rendszerről?

A honlapon fellelhető orvosoknak szánt szakmai ismertető, melyből orvosod megismerheti a rendszer alapjául szolgáló szakirodalmat. Ezen felül nyomtatott tájékoztatót is a rendelkezésére fogunk bocsátani mindazoknak, akik regisztrálnak a PregnaScan rendszerébe.
Maradhatok a saját orvosomnál, ha csatlakozom?

A PregnaScan által nyújtott orvosi háttér a saját orvosoddal végezendő vizsgálatokat kiegészítve ad teljes információt várandósságodról, így ilyen téren semmilyen változtatásra nem lesz szükséged.
Mi a pulzoximéter?

A pulzoximéter egy egyszerű, általában kis méretű, műanyag házba foglalt diagnosztikai eszköz, melyet az ujjára csíptetve tud használni bárki. Segítségével gyorsan és könnyedén mérhető a vér oxigén telítettsége és az aktuális pulzus. A gyógyászat számos területén használnak pulzoximétert, például altatáskor, sebészeti beavatkozások közben, illetve krónikus szív-érrendszeri és tüdőbetegségek követése során. Népszerűségéhez hozzájárul, hogy használata semmilyen kellemetlenséggel vagy kockázattal nem jár a vizsgált személy számára.
Hogyan működik a pulzoximéter?

A pulzoximéter működési elve a fotopletizmográfia. Ennek lényege, hogy az ujjat egy LED fényforrás világítja meg látható vagy infravörös fénnyel. A fény egy része visszaverődik vagy szóródik, míg egy része átjut az ujjon. Az ujjon átjutó fény intenzitását fotodetektor rögzíti. A rögzített fényintenzitásokból különféle módszerekkel számítható az oxigén szaturáció és a pulzus, valamint ábrázolható a pulzusgörbe.
Mire figyeljünk a mérés során?

A mérést számos tényező befolyásolhatja. Fényes körömlakk vagy műköröm ronthatja a mérés pontosságát, és fals eredményekhez vezethet. A vizsgálat hideg végtagon elvégezve sem szolgáltat megbízható eredményt, mert ilyenkor az artériák összeszűkülnek. Célszerű nyugalomban, legalább szobahőmérsékletű helyiségben végezni a méréseket a lehető legpontosabb eredmények érdekében. Az eredmények összehasonlíthatósága miatt érdemes a méréseket azonos napszakban végezni. A mérést megelőző órában lehetőleg mellőzd a koffeintartalmú italok és nagy mennyiségű étel fogyasztását.
Milyen paraméterek mérésére alkalmas a pulzoximéter?

A mérés során információt nyerhetünk vérünk oxigén telítettségi állapotáról, vagy más néven az oxigén szaturációról. Az oxigén szaturáció, mint már említettük, megadja, hogy az artériás vérben található oxigénszállító fehérje, vagyis a hemoglobin hány százalékához kötődik oxigén. Egészségesekben ez az érték normálisan 96% feletti, míg a dohányosok, illetve krónikus tüdő- és szívbetegséggel élők alacsonyabb, akár 90% körüli értékeket mérhetnek. 90% alatt már súlyos oxigén ellátottsági zavarról beszélünk, ez azonban csak a klinikai tünetekkel (fulladás, rosszullét) együtt értékelhető. A pulzus azt jelenti, hogy mennyit ver a szívünk percenként. Akinek a szíve 70-es frekvencián működik, annak percenként átlagosan 70-szer húzódik össze és ernyed el a szívizomzata. A pulzus egészségesekben viszonylag tág határok között változhat, nyugalomban 60-90 között optimális. Sportolók pulzusa általában alacsony, ami az esetükben szívük edzettségét jelzi, azonban a túl alacsony pulzus, nem sportolókon mérve, nem az egészség jele! Gyakran mérhető alacsony pulzus magas-vérnyomás és szívritmuszavar esetén. Fizikai aktivitás során pulzusunk akár 180-ra is emelkedhet. Az emelkedés mértéke általában a sporttevékenység intenzitásával egyenesen, míg edzettségi állapotunkkal fordítottan arányos. Ez azt jelenti, hogy minél edzettebb valaki, annál kevésbé emelkedik meg a pulzusa azonos intenzitású mozgás következtében. Gyermekek, serdülők, fiatal nők és várandósok pulzusa nyugalomban is magasabb, illetve stresszhelyzetben átmenetileg megemelkedhet, ez nem tekintendő kórosnak. A tartósan és nyugalomban mért magas értékek kórjelzőek lehetnek, gyakran fordul elő alacsony vérnyomás, szívelégtelenség és szívritmuszavar esetében. Amennyiben a pulzusod tartósan 50 alatti vagy 100 feletti, ezt jelezd orvosod felé. A pulzoximéter a fenti két paraméteren kívül képes a pulzusgörbe rögzítésére is. A pulzusgörbe elemzése értékes információkat szolgáltat szív-érrendszerünk és idegrendszerünk állapotáról, valamint többszöri mérés esetén a bennük bekövetkező pozitív vagy negatív folyamatok irányáról. A PregnaScan rendszer ezen paraméterek segítségével követi nyomon a Kismamák egészségét a terhesség során.
Mi a pulzusgörbe és mire használható?

A pulzusgörbe folyamatos, valós idejű képet ad szívünk és vegetatív idegrendszerünk működéséről és érrendszerünk állapotáról. A pulzusgörbe rendszeres monitorizálásával és elemzésével lehetőségünk nyílik nyomon követni ezeknek a szervrendszereknek a változásait napról napra. A pulzusgörbe elemzés során nyerhető paraméterek két nagy csoportot alkotnak. Az első csoportba a morfológiai paraméterek tartoznak, melyek a görbe alakját írják le, és fontos információkat hordoznak a szív és az érrendszer aktuális állapotáról. Szembetűnő különbségek figyelhetők meg egészséges és magas vérnyomás betegségben vagy preeclampsiában szenvedő Kismamák görbéi között, azonban számos egyéb kórállapot is jellegzetes képet mutat. A másik nagy csoportot a szívfrekvencia-variabilitás (HRV) paraméterek alkotják, melyek a vegetatív idegrendszer és a szív állapotáról hordoznak értékes információkat. A HRV fiatal és edzett egyénekben általában igen magas és ez az egészség jelének tekinthető, míg idős, edzetlen, cukorbeteg személyek alacsonyabb értékekkel rendelkeznek. A terhességi cukorbetegség kialakulása során is jellemző a HRV paraméterek folyamatos beszűkülése.
Mit jelent, ha vannak olyan értékeim, amik kilógnak a normál tartományból?

Nem érdemes egyből a legrosszabbra gondolni. Az emberi szervezet tág határokon belül működik megfelelően. Amikor egy kiadós edzés után megállsz, az átlagosnál sokkal gyorsabban ver a szíved, gyakrabban veszel levegőt, stb. Szervezetünk folyamatosan reagál a külvilág hatásaira. Egy stresszesebb napon, esetleg kevés alvás után lehetnek rosszabb értékei mindenkinek. A kérdés az, hogy ezek a normál tartományból kilógó értékek szabályszerűen jelen vannak-e. Orvosaink mindezeket a szempontokat figyelembe veszik, amikor a méréseidet elemzik.
Hogyan kell elvégezni egy mérést?

A mérések értékelhető összehasonlítása érdekében lehetőleg azonos napszakban mérd magad minden alkalommal. Keress egy kényelmes testhelyzetet, amiben két percen keresztül nyugodtan tudsz ülni. A jobb mutatóujjadra helyezd fel a PregnaScan pulzoximétert, kapcsold be, majd a telefonodon a program elindítása után lehetőség szerint mozdulatlan helyzetben várd ki a 2 perces mérési időt. A pulzoximéter magától ki fog kapcsolódni, miután levetted az ujjadról, a következő mérésig több teendőd nincs vele. A mérés elvégzéséről Dr. Kulin Sándor tolmácsolásában egy rövid videót is megnézhetsz YouTube csatornánkon: https://youtu.be/4-iJQgiWTXc
Mit tegyek, ha nem sikerült mozdulatlanul elvégezni egy mérést?

Minden mérés után van lehetőség arra, hogy megjegyzést írj a méréshez. Ha valami nem a megszokott körülmények között zajlott, kérjük, pár mondattal jelezd ezt felénk az applikáció arra kijelölt felületén! (pl. beszéltél a mérés közben, köhögtél, tüsszentettél, volt egy bejövő hívásod, stb.) Akkor is kérünk, írj egy kommentet, ha épp megfáztál vagy egyéb betegséged zajlik a mérés alkalmával.
Saját pulzoximéteremmel tudom-e használni a szolgáltatást?

Az általunk forgalmazott pulzoximéter speciális, boltban nem vásárolható meg. Máshonnan beszerzett, külsőleg azonos pulzoximéter nem rendelkezik azokkal a plusz tulajdonságokkal, ami az általunk végzett pulzushullám elemzéshez szükséges. Más forrásból beszerzett pulzoximéter műszakilag sem alkalmas a méréshez, illetve mivel az eszköz a mi rendszerünkben nem lett regisztrálva, nem tud kapcsolódni a szolgáltatásunkhoz.
Szeretném megtudni, hogy mennyire megbízható a PregnaScan pulzoximéter működése?

A PregnaScan pulzoximéter rendelkezik az orvosi műszerek minősítéséhez szükséges tanúsítványokkal (EC tanúsítvány, EN ISO 13485:2012 + AC:2012).
Személyes és mérési adataim biztonságban vannak-e?

A PreganScan üzemeltőjének működése megfelel a vonatkozó GDPR szabályoknak, ezáltal biztosított, hogy adataid nem kerülhetnek illetéktelen kézbe. Adatkezelési tájékoztatónkat elérheted az oldal aljára görgetve, vagy a következő linken: https://premier.pregnascan.eu/adatkezelesi-tajekoztato/
Tudom-e az alkalmazást okostelefonomon kívül asztali, vagy táblagépen használni?

Az alkalmazást mobil eszközre fejlesztettük ki, okostelefonon és táblagépen használható. Asztali számítógépen és laptopon az alkalmazás nem használható, ám az adatok megtekintését egy böngészőn keresztül minél nagyobb képernyőn ajánljuk.
Milyen technikai feltételei vannak az alkalmazás, illetve a webes felület használatának?

Web: Internet Explorer 11-től felfelé, ide értve a Microsoft Edge minden verzióját is, Firefox legfrissebb verzió, Google Chrome legfrissebb verzió. Mobilplatform: iOS 11.0+ (12.1 a legfrissebb), Android 5.0+ (9.0 a legfrissebb)
Milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre az eklampszia, vagy terhességi cukorbetegség kezdeti jelei esetén?

A PregnaScan információval látja el az orvost, de nem feladata terápiás javaslatot adni. A kérdésben szereplő állapotok megelőzésére és esetleges terápiájára a PregnaScan-nel dolgozó konzultációs orvosod tud majd információkat szolgáltatni.
Mit tegyek, ha nem kaptam választ a kérdéseimre?