Minden vágyott és tervezett várandósság alighanem egy mosollyal kezdődik. Ekkortól kezdetét veszi egy kilenc hónapig tartó izgalmas, boldog időszak, melynek során anyuka születik és apuka formálódik. Tájékozódnak, terveznek – és rendszeresen vizsgálatokra járnak.

Azonban keveset hallani arról, mi van, ha egy-egy vizsgálat során, akár csak átmenetileg is, probléma merül fel. Arról pedig még ritkábban beszélünk, milyen eszközökkel rendelkezünk, melyek a – sajnos nem is ritkán – kialakuló betegségek megelőzésében szerepet játszhatnak. Pedig a várandósság során fellépő krónikus kórképeknek számos előjele van. Ezek időben való felismerésével megelőzhetőek bizonyos kórállapotok. Ehhez szükség van egyes szervrendszerek rendszeres vizsgálatára, azok állapotának minél gyakoribb monitorizálására.

Az egészség fázisai

„A mai orvoslás beteg és egészséges emberekre osztja a társadalmat, a betegséget pedig fázisokra. Holott a helyzet ennél lényegesen komplexebb: az egészségnek is vannak fázisai” – hangsúlyozza Dr. Kulin Sándor nőgyógyász. Vagyis a betegségek jelentős része messze nem egy pillanat vagy rövid időszak alatt alakul ki. Ám míg korábban a bajt előre jelezni képes, gyakori és rendszeres mérésekre nem volt mód, mára, a telemedicina korára ez az akadály elhárult.

Számos olyan eszköz van, amellyel kényelmes, otthoni körülmények között ellenőrizhetjük vércukor szintünket, vérnyomásunkat. Olyan technológiák is elérhetőek, amelyek közvetlenül orvosaink számára szolgáltatnak információt és teremtenek beavatkozási lehetőséget. Ezek használatával egy sor krónikus népbetegség vagy az azokra való hajlam idejekorán detektálható, kezelhető, végeredményben pedig az érintettek életminősége, sőt, akár várható élettartama függhet a rendszeres kontrollmérésektől. Nemzetgazdasági szinten pedig a betegellátás olcsóbb, gyorsabb, biztonságosabb és páciens-központúbbá válhat azáltal, hogy csak a valóban veszélyeztetettek számára válik majd fontossá a szakrendelők felkeresése, ők azonban jobb minőségű szolgáltatást kaphatnak. A rendszer tehermentesül.

Az évszázadokon át az orvos-beteg kapcsolatokra jellemző alá-fölérendeltségi viszony fokozatosan átadja helyét egyfajta partneri kapcsolódásnak. Ennek első lépése az internetes tartalmak térhódítása volt: ma már szinte nincs az a betegség, elváltozás, amelyről pár kattintással ne találna részletes (igaz, nem ritkán szakmailag megalapozatlan) ismertetőt az érdeklődő. Ez a trend folytatódik a telemedicina eszközök térhódításával.

Sybil tragédiája

Az önvizsgálatnak, önmonitorozásnak különös jelentősége van a várandósok körében, hiszen, mint Dr. Kulin Sándor fogalmaz; „A ritka genetikai eltérések kivételével a babával kapcsolatos rendellenességek jellemzően az anyától, az anyai szervezetből erednek. Egyszerűbben szólva: ha a mama egészsége rendben van, akkor nagy valószínűséggel a babáé is.”.

Az egyik leggyakrabban előforduló, várandós nőket veszélyeztető betegségspektrum a terhességi magasvérnyomás és preeclampsia. Erre, vagyis az anyai halálozások vezető okára  a 20. terhességi hét után megemelkedő vérnyomás és a vizeletben megjelenő fehérje utalhat. Akik figyelemmel kísérték a Downtown Abbey című, a huszadik század első évtizedeiben játszódó sorozatot, azok a szinte tünetmentesnek tűnő terhesség tragikus kimenetelét is láthatták. A filmbeli Sybil csupán a szülést megelőző napokban lett rosszul, s a diagnózist csak gyermeke születése és az anya halála után állították fel.

A betegség ma is létezik. Ám korai diagnózissal és lelkiismeretes monitorozással karban tartható a várandós anya állapota és rendben lezajlódhat a szülés is. Ehhez azonban folyamatosan követni kell az e betegséget előre jelző paramétereket. Szerencsére ma már komoly szakirodalma van e témának, így pontosan tudható, mely mutatókat, indexeket kell rendszeresen figyelni. Ilyenek például az érfalak korai károsodását jelző Augmentációs Index vagy az aortamerevségről informáló Stiffness Index. De a pulzushullám-görbék nyomon követésével számos más paramétert is figyelhetnek az orvosok, várandós gondozásban résztvevő szakemberek.

Trendfigyelés

Dr. Kulin Sándor és csapata erre a célra fejlesztette ki a PregnaScan rendszert. A doktor sokáig a Kaáli Intézet meddőségi szakembereként dolgozott, ott tapasztalta meg, hogy sok esetben a gyermekáldás elmaradásának okát a nőgyógyászati és andrológiai okoknál jóval szélesebb körben kell keressük. A szívműködés precíz megfigyelése sok információt adhat, mert „a szív mindenre reagál”. Más jeleket olvashatunk le nyugalomban, mint sportolás közben, stresszben, mint kiegyensúlyozott állapotban, fiatalnál, mint idősebbnél. Jellegzetes elváltozást mutatnak például a cukorbetegek és inzulin rezisztensek szívműködésének bizonyos paraméterei. A várandósság során is megfigyelhető bizonyos szívműködési paraméterek változása, mely a tudomány által leírt, kötött rendben zajlik. Ha nem az elvárt dinamikát látjuk, az előrejelezhet a várandósság alatt később megjelenő betegségeket, problémákat. A részletes tudományos háttér megismeréséhez kattintson ide.

Erről képes néhány perc alatt részletes – akár okostelefonra is optimalizált – jelentést készíteni a közelmúltban kifejlesztett pulzushullám elemzésen alapuló telemedicina rendszer. A PregnaScan monitor-rendszer hardvere az ujjra csíptetve két perc alatt annyi adatot szolgáltat a szívről és az érrendszerről, amennyiből a humán (és később mesterséges) intelligencia ötvözésén alapuló szoftver aztán egy sor mutatót képes előállítani. A PregnaScan ezek elemzését is pillanatok alatt elvégzi, a mérésekből pedig trendet rajzol fel a vegetatív idegrendszer és a szív- és érrendszer állapotáról.

A trendfigyelés kulcselem: ha ugyanis adódnak is a kritikus tartományon kívüli mérési eredmények, nincs ok aggodalomra addig, amíg azok nem mutatnak tendenciákat. Ám ha szabályszerű az eltérés, akkor a hagyományos orvosi vizsgálatok elvégzése után orvosi beavatkozás vagy esetenként kórházi megfigyelés, enyhébb esetben életmódváltozás szükséges. Eseti kilengéseknél elegendő a monitorozás gondos és rendszeres folytatása annak érdekében, hogy a terhességi magasvérnyomás és/vagy preeclampisa, esetleg más, várandósságban előforduló gyakoribb kórkép (pl. a terhességi cukorbetegség vagy a magzati fejlődés elmaradása) kialakulásának esélye csökkenhessen.

Mementó

A világon egyedülálló műszer új korszakot nyithat a várandósgondozásban. Hosszútávon a kismamáknak nem kell majd egyensúlyozni az időpontok-rendelési idők-terhesgondozás tengelyen azért, hogy friss eredményeket kapjanak egészségi állapotukról. Helyette elég lesz, ha heti néhány alkalommal használják majd az egyre növekvő telemedicinális arzenált, kiemelkedő helyen a PregnaScan rendszerrel. Az eredményeket e rendszerek az orvosnak elküldve fokozott biztonságban tartják majd a várandósokat és babáikat. Addig viszont a PregnaScan hozzá adódik a jelenleg alkalmazott várandósgondozási protokollhoz – azt nem helyettesítve, de plusz információt nyújtva.  

Sybil története pedig oda kerül, ahova a XXI. században való: az orvostudományi relikviák közé; mementónak azokról az időkről, amikor az alattomosan lappangó tüneteket még nem lehetett idejekorán kiszűrni.

A várandósságok pedig úgy is végződnek, ahogyan kezdődtek: egy mosollyal.

Szeretnék többet megtudni!

parallax background