Teljes életmódváltás, tíz kiló mínusz és végtelen energia

Kóros várandósság III. – Terhességi cukorbetegség
december 19, 2018

Nem csak a kismamáknak, a védőnőknek is segíthet a PregnaScan


Interjú Kaszáné Dézsi Hajnalka védőnővel

A PregnaScan Magyarországon az első, várandósok szív-érrendszeri követésére kifejlesztett telemedicina program. Egy orvoscsapattal a háttérben gondos megfigyeléssel kíséri végig a kismamákat abban a törékeny időszakban, amikor magzatukat a szívük alatt hordják. 2019 nyarán a Vodafone Magyarország Alapítvány által meghirdetett Digitális Díj támogatásából, a Magyar Védőnők Egyesületével közösen indítottuk el országos programunkat, amelynek keretében 2019. augusztus elejétől 20 védőnő segítségével több mint 350 kismamának tettük lehetővé, hogy egészségüket különféle paraméterek folyamatos mérésével nyomon követhessék és szükség esetén védőnőik és orvosaik segítségével változtassanak egészségükre káros szokásaikon. (Több információ a programról itt.)

Azon túl, hogy az okoseszközzel elvégzett, és a felhőbe értékelésre elküldött mérések száma már meghaladta az 1300-at is, az is kiderült, hogy a PregnaScan a védőnők számára is hasznos lehet. A Szolnokon élő és 18 éve védőnőként dolgozó Kaszáné Dézsi Hajnalka például a program és a PregnaScan hatására teljes életmódváltáson ment keresztül: több mint tíz kilót adott le, naponta sportol és egészségesebbnek érzi magát, mint valaha. Interjúnkból kiderül, hogyan történt mindez.

Mi az a PregnaScan és miért keltette fel az érdeklődésedet? 

A PregnaScan gyakorlatilag egy okos pulzoximéter segítségével két percen belül pulzust és véroxigén-telítettséget mér, valamint pulzushullám és szívfrekvencia-variabilitás (HRV) analízist készít. Ezeket az adatokat azután elküldi a felhőbe, ahol az egyes értékeket megvizsgálják. Majd ez a PregnaScan alkalmazáson keresztül okostelefonra vagy az orvos számítógépének a képernyőjére kerül. Kiértékelik a kismamák keringési paramétereit, anyagcsere és vegetatív idegrendszer működésére vonatkozó információit, és megnézik, hogy a normál értékekhez képest van-e eltérés. 

Amikor ezt elmondjuk a kismamáknak, az első reakció, hogy „de jól hangzik”! És valóban, hiszen teljesebb körű képet ad a kismamák egészségügyi állapotáról, és érdemben segít, akár az életmódváltásban is. Ez fontos, hiszen ha a kismama egészségesebb, akkor a baba is az lesz. Nekem pedig személy szerint nagyon szimpatikus volt, hogy védőnőként úgy tanultuk meg a program használatát, hogy saját magunkon végeztük el a mérést és ki is értékelték.

És nálad hogyan indult el az életmódváltás? Ez az első mérés adta meg a kezdő lökést?

Ehhez azt kell tudni, hogy engem egy 15 hetes lábadozási időszak végeztével épp aznap reggel nyilvánítottak gyógyulttá egy budapesti klinikán. Volt egy műtétem, ami nagyon lassan gyógyult, és ami miatt nem tudtam olyan aktívan dolgozni sem. Azóta már jól vagyok, de ez a műtét jelentette nálam a lélektani határt. Azt mondtam magamnak, hogy ha ezen túl leszek, akkor szeretnék kezdeni valamit a súlyommal. 

Addig valahogy a diétát sem sikerült elkezdeni, és úgy voltam vele, hogy ha elkezdenék mozogni, azt úgyis abba kellene hagyni a műtét miatt. Ezen kívül azt sem tudtam, hogyan kezdjek hozzá. Volt elképzelésem, de valahogy senki nem mondta, hogy hogyan csináljam, csak azt mondta mindenki, hogy kellene.

Ekkor jött Dr. Kulin Dániel és csapata. Dr. Kulin Sándor értékelte az első leleteket, és ő mondta, hogy nagyon gyalázatos. Hozzátette, hogy a keringési paramétereim nagyon jók, de a HRV szörnyű, ezért annyit tegyek meg, hogy napi fél órát gyors ütemben sétálok. 

Ez adta nekem a kezdő löketet. Habár nem tűnhettem túl lelkesnek aznap, és talán nem is gondolták, hogy lesz ebből valami, de még a nyáron elkezdtem rendszeresen sétálni. Azután eltelt egy hónap, és azzal az üzenettel fordultam Dr. Kulin Dánielhez, hogy komolyan vettem a tanácsaikat és végezhetnek-e kontrollmérést. Ő nagyon lelkes lett, és akkor ajánlotta fel azt, hogy mérjem magam naponta – mozgás előtt, mozgás után, nézzük meg, hogyan hat a gyógyszer, stb. Röviden összefoglalva így indult el a közös munka.

Ez nagyon jól hangzik! És pontosan milyen adatokat mérsz? 

Ugyanazt a PregnaScan-mérést végzem, mint a kismamák, csak persze nálam mások a határértékek. Szóval ezekből az adatokból le lehet szűrni a stresszindexemet, a keringési paramétereket, stb. Ezen kívül minden nap feljegyzem a vérnyomást és a testsúlyt. Viszont ahhoz képest, milyen soknak tűnik, ez az egész nem több, mint negyedóra reggelente. 

Illusztráció: nyugalmi szívfrekvencia adatok 2019. augusztus 5. és 2020. január 23. között (max. érték: 83/min, min: 60/min)
Megjegyzés: az értékek csökkenő tendenciát mutatnak – ez az edzettség és állóképesség növekedését jelentő pozitív trend

Illusztráció: SDNN (egyfajta szívfrekvencia variabilitás mutató) adatok 2019. augusztus 5. és 2020. február 02. között (max. érték: 67 ms, min: 8,1 ms)
Megjegyzés: az értékek növekvő tendenciát mutatnak – ez az életmódváltás szempontjából pozitív trend. Érdekes megfigyelni az adatpontok nagy kilengését a kezdeti, alacsonyabb periódus után. Hipotézisünk szerint ez az életmódváltás kapcsán aktiválódó vegetatív idegrendszeri hatás lenyomata.

Szóval nem olyan ördögtől valóan sok idő, hogy ne lehetne beépíteni a napirendbe.

Az az érdekes, hogy tavasszal, a műtét után javasolták nekem, hogy vezessek vérnyomásnaplót, és ott hisztiztem, hogy de hát a reggeli készülődés kellős közepén nem érek én rá! Nekem az nem fér bele, hogy leüljek, megnyugodjak és vérnyomást mérjek! Ehhez képest mára már testsúlyt is mérek és más paramétereket is. Szóval kiderült, hogy mégis belefér. Ebből is látszik, mennyit változott az én hozzáállásom is.

És szerinted ez minek köszönhető? 

Nyilván az, hogy meggyógyultam, komoly segítség volt. Ehhez hozzátett, hogy már a lábadozásom alatt is elindult a súlycsökkenésem, lement hét kiló. Aztán úgy voltam vele, hogy ezt tartani kellene, sőt fokozni. 

A másik tényező nyilván az volt, hogy az egész milyen egyszerű. Gyakorlatilag ez a fél óra séta annyit jelentett, hogy hazasétálok a munkából. Ráadásul a Zagyva partján, szép környezetben. Sőt, én magam is elkezdtem kis lépésekkel szórakoztatóvá tenni az egészet: zenét hallgattam, a zenéről szép emlékek jutottak eszembe, és ez visszahozta azt az életérzést, hogy fiatalodom. Szóval nem az járt a fejemben, hogy muszájból sportolok és görcsölök rajta, hanem csak megyek és élvezem.

Hogyan működik az orvosi csapattal az együttműködés?

Nagyon sokat jelent nekem, hogy támogatnak, megerősít a tudat, hogy számíthatok rájuk. Az első két hónap után jött egy üzenet a csapattól, hogy elmozdulást látnak súlyban is és a többi értékben is, csináljam tovább a programot, mérjem magam napi szinten, és akkor meglátjuk, hogy ez tényleg az életmódváltásnak köszönhető-e. 

A századik mérés vagyis három hónap után az értékek abszolút kimutatták, hogy javult a nyugalmi pulzusom, lejjebb ment a vérnyomásom lejjebb és a HRV-trendem is lassú, de biztos emelkedést mutat. Ekkor vált egyértelművé, hogy ez már az életmódváltás eredménye. Amikor olvastam, potyogott a könnyem, hogy nahát, megérte ez a sok munka. Ez nagyon lelkesítő volt. Ezzel párhuzamosan orvoshoz is járok, és a laborok is elkezdték az eredményeket igazolni. Ott is javulást mutattak. Ez is biztató, hiszen ez igazolja Dr. Kulin Dániel és csapata munkáját.

Tudnál mesélni egy kicsit a céljaidról?

Őszintén szólva a műtétkor 111 kg voltam és most vagyok 93 kg. A mozgást 104 kg-ról kezdtem, és azóta adtam le további 11-et. A hosszú távú célom pedig elérni a 70 kg-t, dee annak elérése után is szeretném folytatni a mozgást. A gyaloglás szerintem mindenképpen megmarad – már most is úgy van, hogy még ha sokat is dolgozom, akkor is hazasétálok, három táskával. Ez abban is tökéletesen segít, hogy elengedjem a munkahelyi dolgokat és ráhangolódjak a családra. És nekik sem mindegy, hogy egy nyugodtabb, higgadtabb anyuci van itthon, vagy egy stresszes.

Illusztráció: Súlyadatok 2019. augusztus 5. és 2020. január 23. között (14 kg változás van a max. és min. értékek között)

És ezekről az eredményekről tudsz beszélni a kismamákkal is? Megosztod velük személyes tapasztalataidat?

Persze, annyira látványos a változás, hogy már nem tudja senki figyelmen kívül hagyni. Meg szokták kérdezni, hogy mit csinálok. Ekkor elmesélem nekik, milyen jó nekem, mert mindennap mérem magam, sportolok és egy teljes szakembergárda felügyel. Annyira lelkesítő az egész, hogy nem bírom ki, hogy ne beszéljek róla.

Annyira hasznosnak találom a programot és a kismamák is annyira érdeklődőek, hogy el tudnám képzelni, hogy ezt a típusú mérési formát a jövőben beemeljék az orvosi praxisba.

És mit tudnál tanácsolni annak, aki mondjuk életmódot szeretne váltani? Mivel tudna kezdeni?

Igazából a mozgás a lényeg. Azt kell csinálni, amit az ember szeret. Nekem ugye a gyaloglás kézenfekvő, mert mindennap gyalog megyek haza. Ha valaki kerékpározik vagy úszik, az is jó, csak ezt rendszeresen kell csinálni – és mindenki ezen akad meg. 

Mikor kérdezik, hogy mi a titkom, arra az a válaszom, hogy a mozgás és a diéta. Erre mondják, hogy hát igen, a mozgás. Sokaknak az a probléma, hogy mikor és hogyan férhetne ez bele a napjaikba. 

Reggeltől estig dolgoznak, fáradtak, nem fér bele. Én is így voltam vele. Én is azt mondtam, hogy nincs rá időm, aztán pedig de. Azóta annyira én még sosem voltam fáradt, hogy ne menjek el valamit sportolni. 

Fejben dől el az elhatározás, és utána tud csak működni. Tényleg elkezdeni volt nehéz, aztán jött hozzá minden. Minden elképzelhető segítség. 

Érdekel a PregnaScan