parallax background

Kóros várandósság III. – Terhességi cukorbetegség

Kóros várandósság II. – Preeclampsia
november 28, 2018
Teljes életmódváltás, tíz kiló mínusz és végtelen energia
február 11, 2020

Érted, és a Családod egészségéért.

Tovább a regisztrációhoz!

A cukorbetegség gyakorisága...

A cukorbetegség gyakorisága világszerte folyamatosan emelkedik – és ez alól sajnos a terhességi cukorbetegség sem kivétel. A mindannyiunk által óhajtott, egészséges és komplikációktól mentes várandósságért azonban mi magunk is aktívan tehetünk, és a kialakuló cukorbetegséget a megfelelő életvitel kialakításával megelőzhetjük.

Definíció szerint a terhességi cukorbetegség a szénhidrát anyagcsere zavarából adódó, emelkedett vércukorszinttel és inzulinrezisztenciával járó kórkép, mely a terhesség során alakul ki, vagy annak kapcsán kerül felismerésre. A kórkép kialakulásában szerepet játszanak a várandósság során kialakult hormonhatások, azonban ez önmagában nem elégséges a cukorbetegség kialakulásához, rendszerint más tényezők is jelen vannak.

Ez az állapot a magyar kismamák körében 8-15%-ban fordul elő, különböző kutatások szerint. Tehát évi 9-10.000 kismamát érint.

A betegség kialakulására való kockázat az alábbi esetekben fokozott:

  • 30 év feletti anyai életkor
  • elhízás
  • a családban előforduló cukorbetegség
  • előző várandósság során terhességi cukorbetegség

A várandós kismamáknál a terhesség 24-28. hete között cukorterheléses vizsgálatot végeznek. A vizsgálat során éhgyomri vércukormérés, utána 75 gramm vízben oldott szőlőcukor elfogyasztása, majd ezt követően két órával ismételten vércukormérés történik. Egészséges kismamák éhogyomri vércukorszintje 6,0 mmol/l alatti, két órás értéke pedig nem haladja meg a 7,8 mmol/l-t. Terhességi cukorbetegség diagnózisa akkor mondható ki, ha az éhgyomri vércukor 7,0 mmol/l feletti vagy a 2 órás érték meghaladja a 11,1 mmol/l-t. Köztes értékek esetén a terhességi cukorbetegség bevezető stádiuma áll fenn.

TIPP:A cukorterheléses vizsgálat sokszor a tűszúráson túl a cukros víz elfogyasztása miatt is kellemetlen lehet. Vannak vizsgálati helyek, ahol engedélyezik, hogy víz helyett teát vihessen magával a kismama, és esetleg még egy kis citromot is lehet facsarni a cukros teába és így már egy kellemesebb italt varázsolhatunk magunknak.

A terhességi cukorbetegség fokozott kockázatot jelent az alábbi állapotok kialakulására:

  • nagy súlyú újszülött – emiatt esetleges szülési komplikációk
  • császármetszés
  • terhességi magas vérnyomás
  • preeclampsia
  • később kettes típusú cukorbetegség kialakulása

Jó hír, hogy a terhességi cukorbetegség nem egyik napról a másikra alakul ki, az oda vezető folyamatok korán felismerhetőek, és a megfelelő életmód kialakításával a betegség kialakulása vissza is fordítható. Mint a legtöbb betegségnél, itt is elmondható, hogy az emelkedett vércukorszint egy már jóval korábban elinduló folyamat következményeként jelenik meg.

A cukorterheléses vizsgálat nagyon fontos és nem helyettesítheti más vizsgálat, viszont a szénhidrát anyagcserének csak az aktuális állapotáról nyújt egyetlen keresztmetszeti képet.

Azonban lehetőség van az akár tartósan fennálló magas vércukor hatásainak más módon történő vizsgálatára is.

A szívfrekvencia-variabilitás vizsgálata például egy ilyen, széles körben még nem elterjedt, de jelentős potenciált rejtő, tudományosan igazolt megoldás.

A szívet beidegző apró idegrostok tartósan magas vércukor szintek esetén károsodnak és így egy idő után a szívfrekvencia-variabilitás beszűkül, lecsökken.

A  szívfrekvencia-variabilitás paraméterek szakirodalmi adatok alapján tehát elkülönülnek egészséges és terhességi cukorbetegséggel rendelkező személyek közt. Így bármely eszköz, ami a szívfrekvencia-variabilitást vizsgálja nagyszerű kiegészítője lehet a vércukor terheléses vizsgálatnak és segítségével lehetőséget kaphatunk egészségünk folyamatos monitorizálására. Hogy a negatív irányba hajló folyamatok időben felismerésére kerülhessenek és a legtöbbször megoldást jelentő diétát mihamarabb elkezdhesse a kismama.

A cukorterheléses vizsgálat által felállított diagnózist követően tehát szükséges a terápia lehető leghamarabbi megkezdése, melynek célja a vércukorszint normalizálása. Legfontosabb a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás kialakítása, gyakran már ez is elegendő a vércukorszint rendezéséhez. Magasabb értékek esetén inzulinkezeléssel érhető el a normális vércukor státusz.

Érdekel a PregnaScan