parallax background

Kóros várandósság II. – Preeclampsia

Kóros várandósság I. – Terhesség és magas vérnyomás
november 28, 2018
Kóros várandósság III. – Terhességi cukorbetegség
december 19, 2018

Érted, és a Családod egészségéért.

Tovább a regisztrációhoz!

A terhesség időszaka...

A terhesség időszaka az egyik legjelentősebb szakasza életünknek, sajnos azonban nem minden esetben alakul az elvártnak megfelelően. A preeclampsia továbbra is az egyik legjelentősebb oka a terhesség során fellépő komplikációknak, ezért olyan fontos az időben történő felismerése. Mindannyian egészséges és idilli várandósságot szeretnénk, azonban érdemes felkészülni azokra az esetekre is, ha ez mégsem így alakulna. Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy tájékozottá válunk, ezáltal könnyebben felismerjük, ha valami a normálistól eltérően alakul. A tájékozottság biztonságot jelent, éppen ezért ajánlom ezt a cikket minden kismamának.

Definíció szerint a preeclampsia terhes nőket érintő betegség, mely a várandósság 20. hete után kezdődik és a szülést követően akár 6 hétig is fennállhat. Újonnan fellépő magas vérnyomás és fehérje megjelenése a vizeletben jellemzi, utóbbi a vese károsodásának a jele.

Napjainkban a preeclampsia diagnózisa vérnyomásmérésen és a fehérjevizelés kimutatásán alapul. A fehérjevizelés mértéke meghaladja a 300 mg/nap értéket. 140 Hgmm feletti szisztolés vagy 90 Hgmm feletti diasztolés értéknél preeclampsiáról, 160/110 Hgmm feletti értékek esetében súlyos preeclampsiáról beszélünk. Amennyiben a preeclampsiához epilepsziához hasonlító görcsök is társulnak, eclampsiáról beszélünk.

Az esetek többségében a betegség az anyát tekintve teljesen tünetmentes, vagy csak enyhe, bizonytalan tünetek jelentkeznek, azonban a terhesség előrehaladtával súlyos állapot alakulhat ki. A súlyosabb formáknál esetenként fejfájás, hasi fájdalom vagy látászavar jelentkezhet. A betegség következményei általában nem csak az édesanyán, hanem a magzaton is jelentkeznek; harmaduk koraszülött, míg negyedük méhen belüli növekedési elmaradással jön világra.

A preeclampsia kialakulásának pontos mechanizmusa a mai napig nem pontosan tisztázott. Kialakulásához többek között az abnormális méhlepény erek járulnak hozzá, melyeken keresztül a magzathoz nem jut elég vér, illetve oxigén. A fejlődő magzat emiatt növekedésben elmarad, súlyos esetben elhal. Az oxigénhiány következtében gyulladásos anyagok termelődnek a magzatban, melyek az anyai keringésbe jutva az érrendszer károsodásához vezetnek. Ennek következtében az érfal merevebbé válik, és megemelkedik a vérnyomás.

A kórkép pár jelentősebb kockázati tényezője:

  • új partnertől származó első terhesség
  • 20 év alatti és 35 év feletti életkor,
  • az elhízás,
  • inzulinrezisztencia és cukorbetegség,
  • krónikus magas vérnyomás,
  • vesebetegség
  • érrendszeri betegség fennállása,
  • a családi kórtörténetben szereplő korai (50 éves kor előtt megjelenő) szív-érrendszeri betegség – magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke.

A tudomány jelen állása szerint megfelelő oki kezelés nem áll rendelkezésre, a tüneti terápia pedig változó, hogy hány óráig-napig képes megakadályozni a betegség előrehaladását. Általában az egyetlen megoldás a súlyos következmények elkerülésére a terhesség befejezése, mely gyakran eredményez koraszülést.

Ebből a tényből következik, hogy a kóros folyamatok és rizikófaktorok lehető legkorábban történő felismerése és az életmódváltás nagyon fontos: a PregnaScan rendszer segítségével lehetővé válik, hogy a vérnyomáson felül olyan további információkat rögzítsünk, melyek szakirodalmi hivatkozások szerint összefügghetnek akár a preeclampsia megjelenésével is. Továbbá a vérnyomásnapló vezetése, mivel nem csak az orvosi vizsgálatok alkalmával, hanem folyamatosan történik, a diagnózis korábbi felállítását eredményezi.

Ezért ajánlom szívből minden kismamának a rendszert, ami fokozott biztonságot nyújt és várandósságát nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá, biztonságosabbá teheti.

Érdekel a PregnaScan