parallax background

Egészséges várandósság I. – Terhesség során az anya szervezetében bekövetkező élettani változások

Növekszik a baba, változik az anya
november 23, 2018
Kóros várandósság I. – Terhesség és magas vérnyomás
november 28, 2018

Érted, és a Családod egészségéért.

Tovább a regisztrációhoz!

A terhesség során...

A terhesség során számtalan fiziológiás (azaz élettani, normális, természetes) változás következik be, melyek egy része hormonális hatások, másik része a növekvő magzat következtében jön létre. Ezek a változások szinte az összes szervrendszert érintik és a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodást teszik lehetővé, ezért szükségesek a terhesség zavartalan lefolyásához. Bámulatos, hogy a női test hogyan reagál és változik meg a baba megjelenésével. Ennek a csodának a sokrétűségét szeretnénk röviden bemutatni az alábbiakban.

A szív-érrendszer kiemelkedő jelentősséggel bír az egészséges terhesség fenntartása szempontjából, hiszen a patológiás terhességek döntő többségében ezen szervrendszer érintett. Erről bővebb leírás következő cikkünkben lesz olvasható, ahol azt járjuk körül, hogy mi és hogyan romolhat el várandósság alatt és ami még fontosabb: milyen szűrési lehetőségek vannak.

Várandósság során a keringő vér térfogata 30-50%-kal emelkedik meg. Ez azt jelenti, hogy 5 liter vér helyett 7,5 liter vér kering a véredényekben a harmadik trimeszter idejére. Ez az emelkedés elsősorban a vérplazma növekedésének tulajdonítható (nem pedig az alakos elemeknek, mely csoport tagjai a fehérvérsejtek, vörösvértestek, stb.), ezáltal a vér felhígul. Ezt a terhesek fiziológiás vérszegénységének is nevezik.

Az emelkedett vértérfogat keringetése nagyobb munkát ró a szívre, melyhez elsősorban a szívfrekvencia (pulzus) emelkedése járul hozzá. A szívfrekvencia 20%-kal emelkedik meg. Enyhe bal kamra megnagyobbodás is kialakulhat a növekvő terhelés következtében, mely a terhesség után normalizálódik. A felgyorsult keringés következtében gyakran sztetoszkóppal hallgatózva hallhatóvá válnak olyan szívhangok, melyek terhesség nélkül normálisan nincsenek jelen.

A vérnyomás általában kis mértékben csökken, mely elsősorban a ösztrogén értágító hatásának következménye. A rekeszizom a magzat térfoglalása miatt magasabban áll, a mellkas felé tolódik, emiatt a szívhatárok is megváltoznak. Ugyancsak a magas rekeszállás következtében a légzés felületesség válik, a hasi típusú légzés mellkasi légzés irányába tolódik. A nagy hasi vénákra gyakorolt nyomás következtében visszerek jelenhetnek meg és pangás, vizenyő alakulhat ki az alsó végtagban.

A keringő vértérfogat következtében fokozódik a vese vizeletkiválasztása, a növekvő magzat pedig nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ezáltal a vizelés egyre gyakoribbá és sürgetőbbé válik, valamint vizeletvisszatartási panaszok is megjelenhetnek. Aggodalomra semmi ok, a terhesség befejeztével ezek a tünetek megszűnnek.

Az ösztrogén és a progeszteron hatására az idegrendszerben is változások következnek be. A hangulat ingadozása, az emlékezőképesség átmeneti romlása és az érzelmek feletti kontroll csökkenése természetes folyamatok és a szülést követően néhány hónappal normalizálódnak. A szorongástól és negatív érzésektől nem szabad megijedni, ezek a legtöbb kismamában megjelenő természetes érzések, hiszen mindannyian a legjobbat szeretnénk fejlődő magzatunknak és természetes, hogy aggódunk érte.

A hormonális hatásoknak köszönhető az is, hogy egyre lazábbá válik a kötőszövetes állomány. Ennek a pozitív hozadéka, hogy a medence csontokat összekötő szalagok meglazulnak és a nagy napon utat engednek a kis jövevénynek.

Normálisan van jelen hányinger, émelygés és hányás, melyek főleg az első trimeszterben reggelente fordulnak elő és nem utalnak kóros folyamatokra. Súlyos esetben a hányás kiszáradáshoz és az ion egyensúly felborulásához vezethet, így ebben az esetben szorosabb orvosi ellenőrzés javasolt. Emellett megváltozhat a szagok és az ízek érzékelése is.

A szoptatás előkészítése érdekében az emlő is változásokon megy keresztül. Már az első trimeszter során duzzadtnak, érzékenynek érezhetjük és ez akár a terhesség első jele is lehet. A várandósság során a mell mérete folyamatosan növekszik. Az egyre feszesebbé váló bőr megrepedhet, rajta striák jelenhetnek meg. A feszülő bőr viszkethet is. A mellbimbó egyre sötétebbé válik és a terhesség utolsó hónapjaiban megindul az előtej termelődése. Ennek következtében a nők egy része tejcsorgást tapasztalhat.

A fent bemutatott változásokat fiziológiásnak tekintjük, jelenlétük természetes, az anya és a magzat alkalmazkodását segítik. Ugyan néhányuk kifejezett kellemetlenséggel járhat, jelenlétük kóros folyamatra nem utal.

Érdekel a PregnaScan