parallax background

Növekszik a baba, változik az anya

Virtuális labor kismamáknak?
november 13, 2018
Egészséges várandósság I. – Terhesség során az anya szervezetében bekövetkező élettani változások
november 23, 2018

Érted, és a Családod egészségéért.

Tovább a regisztrációhoz!

Már a fogantatás...

Már a fogantatás pillanatától folyamatosan készül a szervezeted életed fő attrakciójára, gyermeked születésére. Nemcsak hormonális, hanem fizikai változásokon is keresztülmész, miközben kisbabád is fejlődik, növekszik.

A kezdeti nehézségek

Az egyik legszebb, egyben legnehezebb időszaka ez az állapotodnak. Ilyenkor jelennek meg az első reménysugarak, hogy a kisbabád már úton van, elmarad a menstruációd. Ilyenkor látjátok meg a 2 csíkot a teszten, ilyenkor nyugtat meg az orvos, hogy a kicsivel minden rendben van, kisbabátok lesz. Mámoros állapot ez, amelyet el sem tudtál képzelni eddig.

A csodálatos érzéssel karöltve érkeznek a kellemetlenebb tünetek is: elkezd feszülni a melled, gyakrabban kell mosdóra járnod, illetve émelygés is előfordulhat.

Az első trimeszterre jellemző még az a bizonyos álomkór is. Nagyon fáradtnak érzed magad, legszívesebben elaludnál mindenhol. Ne izgulj, ez teljesen normális.

Nagyon vigyázz magadra ebben az időszakban, hiszen gyengül az immunrendszered, így hajlamosabb leszel fertőzésekre.

Gyönyörű kismama

A magzat növekedéséhez oxigénben és ásványi anyagokban gazdag vérre van szükséged, vérellátásod jelentősen növekszik, közel másfélszer annyi vér kering az ereidben. Ahogy tágulnak az ereid, úgy leszel egyre ragyogóbb.

Ha valamit visszasírnak a kismamák ebből az időszakból, akkor az egészen biztos a hajuk minősége. Megáll a hajhullás, olyan gyönyörű, dús, fényes lombkoronád lesz, mint eddig soha. Mindez csak a hormonok játéka, sajnos a szülés után minden visszaáll a régi kerékvágásba, sőt pótolja a szervezet az addigi elmaradást.

A párod legnagyobb örömére a mellméreted is jelentősen növekszik. A változással együtt fokozódik az érzékenységük, illetve a harmadik hónaptól már beindul a tejtermelés is. A hatalmas kebleknek bizony súlya van, nagyon kell ügyelned ebben az időszakban a megfelelő melltartó kiválasztására!

Növekszik a baba és a pocak, változik a test

Ahogy telnek a hetek, úgy növekszik a kisbabád, s vele együtt a pocakod is. Első babánál még nem jellemző, hogy az első trimeszterben látszódjon a pocakod, viszont már érzékeled, hogy a nadrágok egyre kényelmetlenebbek. Érdemes beszerezni az első kismama szetteket.

Az utolsó 3-4 hónapban már fentebb van a méhed, ez okozhat némi kellemetlenséget ülésnél, fekvésnél. Kerüld a háton fekvést, hiszen ez nyomhatja az ereket, ami nem tesz jót sem neked, sem pedig a babádnak.

Majd jön a véghajrá, az utolsó hónapok. A méhed már annyira fent van, hogy ez könnyen vezethet légzési nehézségekhez vagy gyomorpanaszokhoz. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy megpróbálsz találni egy mindkettőtöknek kényelmes pózt, vagy picit átmozgatod magad, hátha a babád más pozitúrát vesz fel, ezzel kicsit könnyítve a te fájdalmadat. Ilyenkor mindig gondolj arra, hogy már csak hetek kérdése, és a kezedben tarthatod a benned növekvő kis csodádat.

A szüléshez közeledve újra lentebb költözik a méhed, a magzat feje a méhszájhoz kerül, már készül az új életére. Ilyenkor – az első hetekhez hasonlóan – gyakrabban keresed fel a mosdót, hiszen a magzat nyomni fogja a hólyagodat.

Nemcsak a pocakod mérete változik azonban. Kitágul a medencéd, megnyúlnak a hasizmok, lazulnak az ínszalagok. Sőt! A cipőd mérete is változni fog, hiszen a megnövekedett súly miatt átalakul a láb boltozata.

Ezek az átalakulások bizony járhatnak némi fájdalommal, kellemetlenséggel. Bízz a szervezetedben, mert nagyon okosan segít téged, hogy ez a hihetetlen varázslat megtörténjen.

Érdekel a PregnaScan

Botka-Ilyés Szilvi

édesanya, blogger