parallax background

Virtuális labor kismamáknak?

Bemutatkozás
április 26, 2017
Növekszik a baba, változik az anya
november 23, 2018

Érted, és a Családod egészségéért.

Tovább a regisztrációhoz!

"Szeretnénk...

„Szeretnénk, ha nem csak itt, hanem az egész országban minél egészségesebb anyáktól minél egészségesebb babák születnének.” – kezdte Dr. Kulin Sándor, vezető nőgyógyászunk a november 7-én tartott PregnaScan nevű, várandósok megfigyelésére létrehozott telemedicina rendszer szakmai bemutatóján.

Mi az a telemedicina? És mi köze az áldott állapothoz?

Ez egy 21. századi kifejezés, valamilyen online kapcsolatot jelent orvos és betege között. A kismama anélkül is tud adatokat szolgáltatni a kezelő orvosának, hogy fizikailag el kellene mennie a rendelőbe. Lássuk be, hogy óriási pocakkal ez már önmagában sem hátrány.

Ezért hoztuk létre a PregnaScant, ami teljesen új korszakot nyithat a várandósgondozásban. Ezen a bármelyik retikülben is elférő kis eszközön keresztül folyamatosan eredményeket tudsz küldeni a kezelő orvosodnak. Így fokozottan ügyelve saját és kisbabád állapotára.

30 keringés-élettani és a vegetatív idegrendszer állapotát leíró paraméter alapján követi nyomon az orvosod az állapotodat.

Miért jó ez neked?

A genetikai eltérések kivételével a rendellenességek jellemzően az anyától, az anyai szervezetből erednek. Egyszerűbben szólva: ha te is rendben vagy, akkor nagy valószínűséggel a kisbabád is gond nélkül jöhet majd világra.

Egyre több pár találkozik valamilyen rendellenességgel, kockázat növelő tényezővel már a babatervezés időszakában vagy a babavárás alatt. Ilyen lehet az édesanyák kitolódott életkora, az elhízás, az inzulin rezisztencia…stb.

Valamiért csak akkor kezdünk el figyelni, amikor már betegek vagyunk, amikor már gyógyszeres segítség kell. Pedig a betegség egy hosszú folyamat, ami folyamatosan alakul ki. Az egészséget nem monitorozzuk kellően, nem figyelünk eléggé.

Tudtad például, hogy már a terhesség 8-12. hetétben látszódhat, hogy kialakul majd a betegség a 20-30. hétben?

Rendszeres követésnél időben elkezdhetsz olyan diétával élni, étrend kiegészítőket használni, amelyek segíthetnek az eredmények javulásában. Sőt, ezeknek az eredményét is monitorozhatjátok. Látni fogod, ha egy bizonyos módszer nálad nem hatásos, így gyorsan tudtok új alternatívát keresni az orvosoddal.

A várandósság nagyon intenzív állapot, óriási változáson megy keresztül a szervezeted. Érdemes naponta mérni az adatokat, hiszen az egyszer mért érték mindig a pillanatnyi állapotodra vonatkozik. Gondolj csak bele, hogy ver a szíved, amikor várod, hogy kiderüljön a magzatod neme, vagy mennyire nyugodt vagy, amikor épp egy pihenő napot tartottál, és egész nap nem csináltál semmit. Ez az orvoslás gyenge pontja. 1-1 értékből mondanak valamit, arra alapoznak terápiát. A PregnaScan lehetővé teszi, hogy legyen elég adat, amely alapján könnyebb a döntést meghozni.

Hogyan működik a gyakorlatban?

A terhesség alatt nem csak hormonális változásokon mész keresztül, hanem a magzat növekedése miatt jelentős terhelésnek van kitéve a szervezeted is. A szívfrekvenciád 20%-kal fokozódik, a vérnyomásod csökken.

A szív mindenre reagál. Emlékezz csak mit éreztél, mennyire izgultál, amikor figyelted azt a bizonyos csíkot, vagy mennyire ver a szíved egy keményebb edzés után.

Az várandósgondozásban alkalmazott jelenlegi mérések során egy pillanatfelvétel készül az állapotodról ami olyan, mint egy levegőben fényképezett labda – nem tudhatod, hogy épp emelkedik vagy lefele esik. A PregnaScan ezzel szemben a napi rendszerességű mérések segítségével közelebbről követi tested változásait – tehát láthatjuk, hogy a labda melyik irányba tart éppen. Mindezt tűszúrás nélkül, teljesen fájdalommentesen, 2 perc alatt. Bizony, csak ennyi idő kell, hogy aktuális adatokat mérjen rólad a rendszer, s automatikusan elküldje azokat az orvosodnak.

Hogyan juthatsz hozzá?

A honlap tetején található regisztrációs fülre kattintva, néhány adat megadásával indíthatod el a regisztrációs folyamatot. Ha megadtad az adatokat, egy megerősítő e-mailt fogsz kapni, majd pedig egy online fizetési felületre irányítunk tovább. Ha ezen a folyamaton is végigmentél, nincs más dolgod, mint időpontot foglalni, amikor el tudsz jönni hozzánk (cím: 1036 Budapest, Bécsi út 85.), hogy átadjuk a rendszert, megmutassuk a használatát, és elvégezzünk egy próbamérést. Célunk, hogy országszerte minél több kismama megtapasztalhassa, hogy milyen megnyugtató ez a fajta segítség.

Sőt, szeretnénk, hogy már a tervezés időszakában megtörténjenek majd ezek a rendszeres mérések. Így a párok a legjobb feltételekkel kezdhetik már a babavárás időszakát is.

Érdekel a PregnaScan

Botka-Ilyés Szilvi

édesanya, blogger